.

Tilsit érlelt sajt

sajt2

Pasztőrözött tehéntejből készült félkemény érlelt sajt. Felülete sárgás vöröses, kérge vékony, metszéslapján apró vagy borsszem nagyságú lyukképződés figyelhető meg. Állaga rugalmas, színe enyhén sárgás. Ez is erős aromájú sajt amely külső és belső érésen is keresztül megy.

A külső érlelést egy úgynevezett rúzs kultúra biztosítja ami a jellegzetes Tilsit ízet és illatot adja. A rúzs kultúra kenőcsös, ragacsos rétegét régen nem mosták le a sajtról, de napjainkban már nem lehet ilyet a kereskedelemben találni. Ezen réteg lemosása után vékony gyanta réteg kerül a sajtra, amely megakadályozza a kultúra továbii aktivitását a sajt felületén, így leállítja az érési folyamatot.

Egy átlag érlelésű Tilsit 4-5 hetet érik, de hosszabb érlelés még erőteljesebb aromát kölcsönöz a sajtnak.

Származás és történelmi háttér:

A sajtról először egy bizonyos Wesphal asszony teszt említést 1840-ben, aki egy Tilsit környéki birtokon élt az egykori Kelet-Poroszországban. A recept azonban minden bizonnyal sokkal régebbi. Feltehetően a Tilsitbe kivándorolt hollandok szerettek volna Gouda sajtot készíteni, de igyekezetük mást eredményezett - ez lett a Tilsiter. A Tilsiter hazája a Memel (Nyeman, Oroszország) mentén van, az egykori Tilsit nevű városkában (ma Szovjetszk, Oroszország). A 19. század második felétől készítik. A Tilsiter Észak-Németország, pontosabban a Balti-tenger egész német partvidékének hagyományos sajtja.

Tudta-e, hogy?

Hogy kerülnek a lyukak a sajtba?

Bizonyos érési idő elteltével a sajtban a mikroorganizmusok a tejsav és a glutaminsav lebomlásával gázakat fejlesztenek, például szén-dioxidot. A gáz nem tud kitörni a tömör, ám rugalmas sajttésztából, ezért üregekbe szorul.